Sansehjulet på borneliv.dk bruges af pædagoger

Når der er tale om børns sanser, så er der et smart værktøj, der kan være utroligt praktisk for pædagoger. Det er Sansehjulet, som du kan finde information om på borneliv.dk. Jørn Martin Steenhold er den forsker, der står bag hjemmesiden, og han har skrevet flere bøger og artikler om børneliv.

Sansehjulet på Børneliv er et værktøj til pædagoger

Pædagoger anvender Sansehjulet vidt forskelligt, og det er derfor også værd at se på, hvad Sansehjulet kan gøre for forskellige personer. Hos Børneliv har Jørn Martin Steenhold taget et kig på, hvordan forskellige pædagoger anvender Sansehjulet i deres dagligdag. Hos nogle pædagoger har hvert enkelt barn deres eget Sansehjul. I samtaler om barnet afkrydser de områderne, der er behov for at være opmærksomme på i barnets udvikling. Hos andre pædagoger bruger de bøger med sanselege og har en bog, der specifikt er tilegnet Sansehjulet. Der kan de hurtigt få et overblik over, hvad lege specifikt udvikler hos barnet. Andre har sat Sansehjulet op på en stor plakat, som de har hængende på væggen. Der er dermed med til at skærpe deres opmærksomhed i forhold til børnenes sanseudvikling. Jørn Martin Steenhold forklarer i en af sine bøger om opsøgende sanselighed. Det er søgningen efter følelses- og sansemæssige oplevelser og informationer, som alle mennesker foretager sig. Det kan både være bevidst og ubevidst.

Lær alt om sanserne i en pædagogisk kontekst

Ifølge Jørn Martin Steenhold er der seks grundlæggende sanser. Der er de fem kendte som er høre, syn, føle, lugte og smag. Den sjette er fornemmelsen, også kendt som intuitionen. Sansehjulet er brugt til at få en bedre forståelse for udviklingen af disse sanser, som netop gøres gennem leg. Vores sanser er nemlig med til at skabe kontakt til den verden, der omringer os, både i forhold til objekter og personer. Brugen af vores sanser er i håb om at tilpasse os og få tilfredsstillet vores behov. Han fortæller også om, hvordan man kan blive overmæt af at nyde noget bestemt for meget. Det kan dermed fjerne lysten til og nydelsen af netop dette. Selvom Sansehjulet er vist i et hjul med semer og konfigurationer i ringe og lag, så er det mere kompliceret end som så. I den virkelige verden flyder de nemlig meget mere sammen, dog ofte i en orden, der alene bestemmes af det enkelte barn. På borneliv.dk kan du lære meget mere om Sansehjulet eller tage et kig på Jørn Martin Steenholds anden forskning.

Børneliv er sammensat af Jørn Martin Steenhold, i håb om at skabe debat og snak om forskningen.