Sådan finder du den bedste kornvalse til egen foderproduktion

Der er både noget tilfredsstillende og ikke mindst nemt ved at have og producere sit eget dyrefoder. Desuden er der mange penge at spare på den lange bane.

At producere dyrefoder kræver en førstegangsinvestering, som dog hurtigt vil tjene sig selv ind, når man ser på, hvor høje foderpriserne er i øjeblikket. Har du eget korn og silo, skal du egentlig bare bruge en kornvalse, som kan forarbejde foderet, så det er klar til uddeling hos dyrene.

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad du bør overveje, når du skal investere i en ny kornvalse hos Bulldog Agri.

Kriterier ved valg af kornvalse

Hos Bulldog Agri findes både kornvalser til at installere i laden, under siloen samt kornvalser til at montere på en traktor. Har du en silo, giver det naturligvis mest mening, at du investerer i en stationær model, der kan monteres under siloen.

Korn er ikke bare korn, når det kommer til forarbejdningen i kornvalsen. Der er naturligvis forskel på, hvor grove korn valsen kan håndtere. Dette stiller krav til maskinen, som skal være fleksibel.
Nogle maskiner skal manuelt have udskiftet valsen alt efter typen af korn. Andre og mere brugervenlige modeller er designet, så en grov valse først fortrykker eventuelt store korn, hvorefter den fine valse maler kornet til fodring.

Tænk også over, hvor meget kornvalsen støjer. Hvis den er placeret nær dyr, kan det være en fordel at gå efter en støjsvag model, så den ikke stresser dyrene unødigt, når den er i brug.

Fleksibel kornvalse

Nogle lader er indrettet, så bærende bjælker eller vægge sætter begrænsninger for, hvordan du kan indrette med din kornvalse.
De ældre kornvalser er typisk med en fast snegl, der består af et ufleksibelt rør af enten metal eller hård plast. Nogle af de nyere modeller er derimod udstyret med fleksible flexslanger. Dette gør det muligt for dig at manipulere kornvalsen ind på mindre steder, end du ellers ville kunne.

I forhold til fleksibilitet bør du også tænke over, hvor langt røret skal kunne nå ud i forhold til fodervognen, så det færdige foder kan føres direkte ud i fodervognen uden unødigt bøvl.

Er du det mindste i tvivl om valget af kornvalse er det rette, er det altid en god idé at spørge Bulldog Agri til råds. De kender deres produkter indgående og kan rådgive dig ud fra deres faglige ekspertviden.