Nysgerrig på dine rødder? Sådan udforsker du dem

Slægtsforsknings popularitet er steget voldsomt i de seneste år, især her i Skandinavien. En mulig grund til dette kan være, at det er attraktivt at finde en forbindelse til vikinger, berygtede krigere og opdagelsesrejsende, der har sat deres præg på historien. Mange skandinaviske lande har let tilgængelige registre, hvilket gør det nemt for enkeltpersoner at spore deres slægtslinje tilbage til disse berømte forfædre. Slægtsforskningens tiltrækningskraft rækker dog ud over den potentielle vikingeforbindelse. Den kan give en følelse af identitet og tilhørsforhold samt en dybere forståelse og værdsættelse af ens arv og kultur. Slægtsforskning kan også give indsigt i medicinske baggrunde, afsløre arvelige sygdomme og hjælpe enkeltpersoner med at træffe informerede beslutninger om deres helbred. Med fremkomsten af DNA-testsæt har det aldrig været nemmere at udforske sin forfædres baggrund og opdage en nyfunden følelse af identitet. Kort sagt er slægtsforskning blevet utrolig populær i Skandinavien af mange forskellige årsager, hvoraf den største er chancen for potentielt at få forbindelse til sine forfædre – de berygtede vikinger.

Hvorfor er vikingerne så fascinerende?

Vikingerne var et folk, som har fascineret hele verden. Grunden til dette er svær at pege på, da der har været mange forskellige store og magtfulde folkeslag igennem historien. Faktum er dog, at med tv-serier som ”Vikings” så har interessen for vikinger været med til at forstærke interessen for slægtsforskning. Der findes mange hjemmesider på nettet, hvor man kan læse om vikinger, som f.eks. https://norsestyles.com/ der primært beskæftiger sig med forskellige former for kunst og kultur, inspireret af vikingetiden. Her kan du læse om alt lige fra tatovører til forskellige kunstnere, alle sammen inspireret af denne tidsperiode.

Sådan finder du dine rødder

Hvis du gerne vil i gang med at forske i din families historie, så findes der et væld af hjemmesider på nettet, som tilbyder dette. Det er ikke svært at komme i gang. Det kræver blot at man opretter en profil og indtaster nogle basale oplysninger om en selv, samt sine nærmeste slægtninge. Herefter kan man benytte alle de kilder og ressourcer, som for eksempel folketællinger og kirkebøger, som de forskellige hjemmesider har adgang til. Jo mere man selv ved om ens familiehistorie, jo lettere er det at komme langt tilbage i historien. Hvis man ikke selv har tiden eller energien til at komme i gang med slægtsforskning, så kan man også hyre professionelle slægtsforskere, enten privat eller igennem disse hjemmesider, som kan hjælpe dig.