Hvad er melorme og kan de være farlige?

Melorme er larver af melormebillen. De er små, slanke orme, der varierer i farve fra hvid til gul til brun. Ormene er en almindelig fødekilde for mange dyr, herunder krybdyr, padder, fugle og pattedyr. I naturen kan ormene findes i rådnende træ eller bladstrøelse. De bruges også ofte som madding af fiskere. Ormene bruges også som foder til kyllinger, fisk og andet fjerkræ. De er larvestadiet af melbillen, som er en lille sort bille. Billen lever det samme sted som sine larver og spiser den samme mad som melorme. De er et stort problem som skadedyr i kornhandelen, fordi de lever af mel.

Hvordan passer man på melorme?

Melorme er et af de letteste moderdyr at opdrætte i fangenskab og også et af de letteste foderinsekter at opbevare. De er utroligt hårdføre, men også utroligt skrøbelige, hvis man gør noget forkert.

En af de ting, der virkelig kan fejle for ormene, er deres foder. Jeg har prøvet forskellige ting og undersøgt flere fora om dette emne, samt talt med de bedste producenter på området. Det jeg har lært er, at ideen om at lave melorme af økologiske grøntsager og frugter, som nogle hævder kan lade sig gøre, faktisk ikke er ideel. Melorme har brug for en proteinrig kost for at holde sig sunde, og økologiske frugter og grøntsager indeholder simpelthen ikke nok protein. Den bedste kost for dem er en kommercielt melormefoder, som du kan købe i de fleste dyrehandlere.

Et andet vigtigt aspekt i forbindelse med ormene er deres bolig. De har brug for et levested, der er tørt og ventileret, og hvor der er masser af plads til, at de kan kravle rundt på. En simpel Tupperware-beholder med huller i låget fungerer perfekt. Sørg blot for at beklæde bunden af beholderen med noget absorberende, f.eks. papirhåndklæder, for at forhindre melormene i at drukne. Med blot nogle få enkle overvejelser kan melorme være nemme og sjove at passe!

Hvordan opstår melorme

Melorme-larven starter som et æg, der er bønneformet, hvidt og på størrelse med et støvkorn.

Inkubationstiden er ca. 3-4 uger, før den lille melorme-larve kommer ud af ægget.

Herefter begynder den lille melorme at spise det omgivende medium, som typisk består af hvede.

I takt med at den vokser, forvandler ormen sig flere gange. Efter ca. 6-8 ugers vækst er den fuldt udvokset og klar til at forpuppe sig.

Forpupningen tager foregår i en kokon, hvor melormen forvandles til en voksen bille. Denne proces tager ca. 2 uger.